Τι να επιλέξω για το δάπεδο του σπιτιού μου;


Τι να επιλέξω για το δάπεδο του σπιτιού μου ?

Ξύλο ή πλακάκι ?

Ένας προβληματισμός που πολλοί έχουν όταν αποφασίζουν να ανακαινίσουν το πάτωμά του σπιτιού τους ή του γραφείου τους !

Η επιλογή για τον επαγγελματικό χώρο είναι πιο εύκολη γιατί ο βασικός λόγος της επιλογής είναι η ανθεκτικότητα που οφείλει να έχει το πάτωμα λόγω της χρήσης του. Εάν η χρήση είναι σκληρή , καλό είναι να αποφεύγεται το ξύλο γιατί η πιθανότητα φθοράς του αυξάνεται σε μεγάλο ποσοστό !

Ο προβληματισμός είναι βασικά για την επιλογή ξύλου ή πλακάκι στο σπίτι , όπου η χρήση του δαπέδου δεν είναι σίγουρα βαριά αλλά άλλοι είναι οι λόγοι που θα καθορίσουν την επιλογή του υλικού .

Αισθητικός λόγος

Η αίσθηση του ξύλου είναι αναμφίβολα πιο » θερμή » ! Είναι υλικό ζεστό και οπτικά αλλά και στην επαφή του , ανεξάρτητα από το χρώμα του ! Άλλωστε , και από την πλευρά της φυσικής , το ξύλο είναι κακός αγωγός της θερμότητας δηλαδή δεν μεταφέρει τη θερμοκρασία που δέχεται , προφυλάσσει από το κρύο και απομονώνει τη ζέστη. Για το λόγο αυτό , στο ξύλινο πάτωμα , μας δημιουργείται η διάθεση να περπατήσουμε χωρίς παπούτσια , γιατί τα πόδια μας δεν κρυώνουν , γεγονός που δεν συμβαίνει όταν περπατάμε στο πλακάκι.

Για τον ίδιο λόγο , στην περίπτωση της ενδοδαπέδιας θέρμανσης , το πλακάκι εκπέμπει μεγαλύτερη θερμότητα απ’ ότι το ξύλο. Πατώντας ξυπόλυτος στα 2 διαφορετικά υλικά , η διαφορά είναι εμφανώς αισθητή ! Σε χαμηλές θερμοκρασίες δαπέδου , το πλακάκι αντιδρά ακριβώς αντίθετα. Δεν παίζει κανένα απολύτως ρόλο ως θερμομονωτικό υλικό !

Οικονομικός λόγος

Και στα 2 υλικά , οι τιμές διακυμαίνονται από χαμηλά κόστη , της τάξεως των 9 ή 10 ευρώ ανά τετραγωνικό έως υψηλά , τιμές που μπορεί να ξεπερνούν τα 40 με 50 ευρώ το τετραγωνικό. Στην περίπτωση του πραγματικού ξύλου και αναλόγως το είδος του ξύλου , της διάστασης της σανίδας αλλά και του πάχους του , η τιμή μπορεί να ξεπεράσει και τα 100 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.

Όταν μιλάμε για χαμηλές τιμές σε ξύλο , από 9 έως 18 € / m2 περίπου , εννοούμε την κατηγορία των laminate , 6, 8, 11 ή παραπάνω χιλιοστών πάχους σε μεγάλη ποικιλία χρωμάτων και σχεδίων. Πρόκειται για δάπεδα σκληρής επιφάνειας τα οποία απεικονίζουν μορφή ξύλου των οποίων η κατασκευή γίνεται από ανακυκλωμένο αληθινό ξύλο σε μορφή υψηλά πεπιεσμένης μοριοσανίδας ( HDF ), όπως δηλαδή τα ντουλάπια της κουζίνας μας.

Προσοχή ! Το laminate δεν επιδέχεται τρίψιμο για επιδιόρθωση όπως το αληθινό ξύλο. Σε περίπτωση φθοράς, μπορούν να αντικατασταθούν τα κομμάτια μιας και η τοποθέτηση των σανίδων γίνεται κουμπωτά και είναι εύκολη και γρήγορη !

Οι υψηλότερες τιμές στα ξύλινα δάπεδα , αφορούν δάπεδα ημιμασίφ ή μασίφ που επιδέχονται , αναλόγως του είδους τους και του πάχους τους , τρίψιμο , στοκάρισμα και γυάλισμα σε περίπτωση φρεσκαρίσματός τους.

Το μεγάλο πλεονέκτημα πάντως του laminate είναι ότι σε μικρή ανακαίνιση , τοποθετείται πάνω από το ήδη υπάρχων πάτωμα , πλακάκι ή μωσαϊκό, χωρίς σκόνη , μπάζα και αναστάτωση , βάζοντας απλώς από την κάτω πλευρά ένα απλό υπόστρωμα αφρού ή και φελλού για την απομόνωση του ήχου στα πατήματα.

Στο πλακάκι οι τιμές διακυμαίνονται σε μεγάλο εύρος , ακούγοντας στην αγορά και τιμές που ξεκινούν από 5 ευρώ το τετραγωνικό !!! Αυτό συμβαίνει γιατί οι διαλογές στο πλακάκι είναι πολλές !! Τι σημαίνει αυτό ? Κάθε εταιρεία παραγωγής κεραμικών πλακιδίων παράγει διαφορετικές ποιότητες σε πυκνότητα , πάχος , απορροφητικότητα , θερμοκρασίες ψησίματος και τεμαχισμού. Το μέγεθος του πλακιδίου παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στην τιμή γιατί όσο πιο μεγάλο είναι το πλακάκι τόσο πιο δύσκολη η ίσια επιφάνειά του ! Οι πολλές διαλογές δημιουργούνται ανάλογα με το πόσο πετυχημένο ήταν το πλακάκι στην παραγωγή του. Όσο λιγότερο σωστό ήταν , τόσο μεγαλύτερο το νούμερο διαλογής του !

Όλα τα παραπάνω , επιλέγοντας ένα πλακάκι , μπορείτε να τα διαπιστώσετε διαβάζοντας τα χαρακτηριστικά του. Πάντως , οι υπερβολικά χαμηλές τιμές στα πλακάκια, να σας » πονηρεύουν » ! Να τις επιλέγετε εις γνώση σας ότι για κάποιο λόγο , αργά ή γρήγορα , θα πρέπει να αντικατασταθούν.

Συμπερασματικά , ανάλογα με το που θέλετε να τοποθετήσετε πλακάκι , γύρω στις τιμές των 15 – 16 ευρώ με 20 – 22 ευρώ το τετραγωνικό , μπορείτε να βρείτε καλή ποιότητα με μεγάλο αισθητικό ενδιαφέρον !

Μια «extra» μικρή συμβουλή σχετικά με το μέγεθος των πλακιδίων : αποφύγετε τα μικρά πλακίδια ! Δημιουργούν πολλούς αρμούς που ούτε βοηθούν στο αισθητικό αποτέλεσμα αλλά ούτε καθαρίζονται εύκολα !

Εναλλακτικές λύσεις

Ο προβληματισμός των ανθρώπων στην επιλογή πλακάκι ή ξύλο , ανάγκασε τους σχεδιαστές αλλά και τις εταιρείες στα πλαίσια του ανταγωνισμού , να παράγουν πλακάκια που μοιάζουν με ξύλο και ξύλο που μοιάζει με πλακάκι !

Ουσιαστικά , προσπαθεί το ένα υλικό να κλέψει από τη δόξα του άλλου !

Το αποτέλεσμα είναι και σε αυτή την περίπτωση εντυπωσιακό , με το πλακάκι όμως να παίρνει προβάδισμα στην ποικιλία αλλά και στην τιμή σε σχέση με το ξύλο ( προς το παρόν , τουλάχιστον , γιατί οι εξελίσσεις είναι ραγδαίες ! )

Επιλέξτε πάντα με γνώση και συνείδηση της επιλογής σας ! Συμβουλευτείτε τον κατάλληλο ειδικό και δώστε στο χώρο σας το ελάχιστο που χρειάζεται για να σας κάνει να νιώθετε όμορφα !

Προηγούμενα Κατασκευάστε την κουζίνα των ονείρων σας
Επόμενα Κρατήστε το μωρό σας στεγνό, καθαρό και χωρίς κλάματα