Μπορώ να αποκτήσω μυϊκή δύναμη με φυτική πρωτεΐνη;


Θέλεις να αποκτήσεις μυϊκή δύναμη αλλά δεν σου αρέσει το κρέας ή απλώς νηστεύεις; Υπάρχουν και άλλες επιλογές που μπορούν να σε βοηθήσουν.

Είναι γνωστό πως η πρωτεΐνη αποτελεί το βασικό δομικό υλικό κάθε οργανισμού, ενώ για περισσότερες από δύο δεκαετίες γίνεται συζήτηση για τον ευρύτερο ρόλο της στην απώλεια βάρους. Κατά καιρούς και σε διάφορες ποσότητες, η πρωτεΐνη έχει αποτελέσει κύριο συστατικό πολλών διαιτολογίων που υπόσχονται γρήγορο αδυνάτισμα. Κρέας (κατά προτίμηση κοτόπουλο) αλλά και ψάρι μαζί με λίγη σαλάτα είναι τα πιο γνωστά γεύματα για αδυνάτισμα και μυϊκή ανάπτυξη.

Ωστόσο, σύγχρονες διατροφικές οδηγίες συνιστούν πλέον τον περιορισμό της κατανάλωσης ζωικών προϊόντων (ιδιαίτερα κρέατος) για λόγους υγείας αλλά και στο πλαίσιο της γενικότερης προσπάθειας για την προστασία του περιβάλλοντος. Πρώτες οι Σκανδιναβικές διατροφικές οδηγίες αναθεωρήθηκαν το 2016, συνιστώντας τον περιορισμό της κατανάλωσης ζωικών προϊόντων και προτείνοντας την αυξημένη κατανάλωση οσπρίων για την επίτευξη πρωτεϊνικής επάρκειας. Παράλληλα, ιδιαίτερα ενθαρρυντικά αποτελέσματα είχαν αρκετές κλινικές μελέτες που αξιολόγησαν την επίδραση της φυτικής πρωτεΐνης στον ανθρώπινο οργανισμό και τη συνέκριναν με τη δράση των ζωικών πρωτεϊνών.

Φυτική πρωτεΐνη και μυϊκή ανάπτυξη

Η επαρκής πρόσληψη πρωτεΐνης, τόσο συνολικά (καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας) όσο και κατά τις πρώτες ώρες μετά την άσκηση, θεωρείται καθοριστικής σημασίας για τη μυϊκή ανάπλαση και ανάπτυξη. Αυτό που δεν ήταν γνωστό ως τώρα είναι αν η φυτική πρωτεΐνη μπορεί να προσφέρει ανάλογα αποτελέσματα με εκείνα των ζωικών. Κι όμως, σε κλινική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Clinical Nutrition φάνηκε ότι άτομα που λάμβαναν τα απαιτούμενα ποσά πρωτεϊνών από τρόφιμα φυτικής προέλευσης, είχαν ανάλογα αποτελέσματα στη μυϊκή τους ανάπτυξη.

Φυτική πρωτεΐνη: Συμβάλλει στο αδυνάτισμα και ωφελεί το καρδιαγγειακό

Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Food and Nutrition αξιολόγησε την επίδραση που έχουν φυτικά τρόφιμα πλούσια σε πρωτεΐνη στην επίτευξη του αισθήματος κορεσμού, σε σύγκριση με ζωικά. Τα αποτελέσματα έδειξαν πως άτομα που κατανάλωσαν όσπρια παρουσίασαν καλύτερο επίπεδο κορεσμού και μειωμένη ενεργειακή πρόσληψη κατά τη διάρκεια της ημέρας, ενώ παράλληλα είχαν αυξημένη πρόσληψη φυτικών ινών, γεγονός ευεργετικό για την υγεία τους. Επιπλέον, σε άρθρο του περιοδικού Clinical Diabetes αναφέρεται ότι η διατροφή πλούσια σε τρόφιμα με φυτική πρωτεΐνη εξυπηρετεί την απώλεια βάρους. Η υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, φυτικές ίνες αλλά και υδατάνθρακες αργής απορρόφησης ενισχύει τον ρυθμό απώλειας βάρους και κυρίως τη συντήρησή του! Παράλληλα, χάρη στη χαμηλή περιεκτικότητα τους σε κορεσμένα λιπαρά οξέα, τα φυτικά προϊόντα συμβάλλουν στην καλή υγεία της καρδιάς και των αγγείων σε σύγκριση με τα ζωικά.

Επίλεξε μεσογειακά

Μία διατροφή πλούσια σε τρόφιμα φυτικής προέλευσης πλησιάζει περισσότερο το πρότυπο της μεσογειακής διατροφής και τα οφέλη της. Πιο συγκεκριμένα, η συγκεκριμένη διατροφή προσφέρει καλύτερο γλυκαιμικό έλεγχο, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο για την εμφάνιση σακχαρώδους διαβήτη. Παράλληλα, συμβάλλει στη μείωση των ολικών λιπιδίων και της χοληστερόλης, προστατεύοντας καρδιά και αγγεία, ενώ είναι πλούσια σε φυτοσυστατικά με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση.

Τρόφιμα φυτικής προέλευσης με περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη

Παρακάτω αναφέρονται ορισμένα τρόφιμα με την μεγαλύτερη περιεκτικότητα, τα οποία περιλαμβάνονται στη σύγχρονη ελληνική διατροφή:

1 φλιτζάνι φακές = 18 γρ. πρωτεΐνης

1 φλιτζάνι φασόλια = 15 γρ.πρωτεΐνης

1 φλιτζάνι ρεβίθια =12 γρ.πρωτεΐνης

45 γρ. ταχίνι (3 κουταλιές) = 8,1 γρ. πρωτεΐνης

1 φλιτζάνι κινόα = 8 γρ. πρωτεΐνης

30 γρ. καρύδια = 6,9 γρ. πρωτεΐνης

50 γρ. χαλβάς από ταχίνι = 6 γρ. πρωτεΐνης

30 γρ. ψημένα αμύγδαλα = 6 γρ. πρωτεΐνης

1 φλιτζάνι καστανό ρύζι = 5 γρ. πρωτεΐνης

30 γρ. σπόροι chia = 4,5 γρ. πρωτεΐνης

100 γρ. ψητά μανιτάρια = 4 γρ. πρωτεΐνης

Ελάτε σε επαφή μαζί μας για ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα άσκησης, διατροφής και ευεξίας στα πλαίσια της ολιστικής ιατρικής

Πηγή: wefit.gr

Προηγούμενα Δείτε τα βήματα που ακολουθούμε για την κατασκευή της ιστοσελίδας σας
Επόμενα Δείτε τα 4 λάθη στο digital marketing που δεν πρέπει να κάνετε