Ημερήσια εκδρομή Στυμφαλία – Λ. Δόξα – Ζάχολη


ΣΤΥΜΦΑΛΙΑ  – ΑΡΧ. ΦΕΝΕΟΣ (ΚΑΛΥΒΙΑ) –

Λ. ΔΟΞΑ – ΦΕΝΕΟΣ – ΚΑΣΤΑΝΙΑ –

ΕΥΡΩΣΤΙΝΗ – ΡΕΜΑ ΤΩΝ ΜΥΛΩΝ (ΖΑΧΟΛΗ)

 

Κυριακή 17 Φεβρουαρίου

Μία βιωματική εκδρομή σε ένα απίστευτα γαλήνιο σκηνικό

Ποικιλόμορφα τοπία, ιστορικά μνημεία και η αμέριστη φιλοξενία των κατοίκων της περιοχής, κάνουν την εκδρομή μας στη Μυθική Πελοπόννησο μοναδική εμπειρία και ευχαρίστηση των αισθήσεων! Ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να ζήσει τη μαγεία της φύσης και ο φωτογράφος να «παγιδεύσει» τη στιγμή με ένα κλικ.

 

Πρόγραμμα

Στυμφαλία, η θρυλική λίμνη

Αρχαία Στύμφαλος – Μεσαιωνική μονή Ζάρακα

Φενεός – Λίμνη Δόξα, η «Κορινθιακή Ελβετία»

Καστανιά

Ευρωστίνη (Ζάχολη) – Ρέμα των Μύλων – Άγιος Γεώργιος Ζάχολης

 

Στυμφαλία, η θρυλική λίμνη

Η πρώτη στάση μας θα είναι στα νότια της Ζήρειας, όπου εκτείνεται η λεκάνη της Στυμφαλίας με την ομώνυμη λίμνη. Οφείλει το όνομα της στον Αρκάδα ήρωα Στύμφαλο.

Η λίμνη Στυμφαλία είναι στενά συνδεδεμένη με έναν από τους άθλους του μυθικού ήρωα Ηρακλή, ο οποίος απομάκρυνε με κρόταλα τις απειλητικές Στυμφαλίδες Όρνιθες, που κατοικούσαν στα έλη. Σύμφωνα με τη μυθολογία, κατά εποχές, ο ποταμός υπερχείλιζε δημιουργώντας στην περιοχή έλη, στα οποία έβρισκαν καταφύγιο οι «Στυμφαλίδες όρνιθες».

Η λίμνη Στυμφαλία βρίσκεται σε υψόμετρο 680μ. πλαισιωμένη από τις κορυφές της Ζήρειας και του Ολίγυρτου. Η διαδρομή μέχρι τη λίμνη είναι καταπράσινη, με εντυπωσιακές εναλλαγές βλάστησης, ανάμεσα σε κωνοφόρα δάση κεφαλληνιακής ελάτης, μαύρης πεύκης, βελανιδιές και καρυδιές, πανύψηλα πλατάνια, ιτιές και λεύκες σε ρεματιές με τρεχούμενα νερά, θυμάρι, λεβάντα και τσάι του βουνού ανάμεσα σε ρείκια και πουρνάρια.
Η περιοχή ανήκει στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Προστατευόμενων Περιοχών NATURA 2000 και είναι παράδεισος για παρατήρηση πουλιών και βόλτες στη φύση.

Κατά την άφιξή μας στη λίμνη, υπάρχουν δύο εναλλακτικές επιλογές, που καλύπτουν όλα τα γούστα.

Όσοι επιθυμούν, μπορούν να απολαύσουν τα εκθέματα του υπέροχου Μουσείου Περιβάλλοντος της Στυμφαλίας, καλύπτοντας το κόστος εισόδου, που ανέρχεται σε 4 €.
Οι υπόλοιποι μπορούν να απαθανατίσουν με τη φωτογραφική τους μηχανή την ειδυλλιακή λίμνη της Στυμφαλίας, στους καλαμιώνες της οποίας βρίσκουν καταφύγιο περισσότερα από 160 είδη ορνιθοπανίδας.

Αρχαία Στύμφαλος – Μεσαιωνική μονή Ζάρακα

Η αρχαιολογική σκαπάνη του Αναστασίου Ορλάνδου έφερε στο φως κατά τα έτη 1924-1930 την αρχαία πόλη της Στυμφαλίας, την αρχαία Στύμφαλο, που πήρε το όνομά της από τον μυθικό ήρωα Στύμφαλο, τον πρώτο κάτοικο της περιοχής.

Ο κεντρικός δρόμος λίγο πριν φτάσει στις όχθες της λίμνης, περνά δίπλα από τον αρχαιολογικό χώρο όπου δεσπόζει ότι απέμεινε από τη μεσαιωνική Μονή Ζάρακα, οχυρωμένο μοναστηριακό συγκρότημα, σπάνιο στη χώρα μας δείγμα δυτικής αρχιτεκτονικής. Η ερειπωμένη εκκλησία χρονολογείται στην εποχή της Φραγκοκρατίας (13ος αι.).

Η Μονή ιδρύθηκε από Κιστερκιανούς μοναχούς από τη Σαβοΐα και έχει δομηθεί κατά μεγάλο μέρος με αρχαίο υλικό, πιθανότατα από το ναό της Αρτέμιδας, που εκτιμάται ότι βρισκόταν στην ίδια θέση.
Οι κάτοικοι ονομάζουν την περιοχή «Κιόνια» λόγω των πολλών μικρών κιόνων, που διέσωζε η εκκλησία, όνομα που έδωσαν και στο γειτονικό μικρό οικισμό.

Φενεός – Λίμνη Δόξα, η «Κορινθιακή Ελβετία»

Η περιοχή του Φενεού, με την πανέμορφη Λίμνη Δόξα, έχει χαρακτηριστεί “Κορινθιακή Ελβετία” για την εκπληκτική ομορφιά της.
Έλατα, πεύκα και βουνά, που ειδικά τον χειμώνα, όταν είναι χιονισμένα, δίνουν στον επισκέπτη την αίσθηση του αλπικού τοπίου.

Η λίμνη Δόξα είναι μία τεχνητή λίμνη, που βρίσκεται σε υψόμετρο 900 μέτρων και κατασκευάσθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1990, στηρίχτηκε στον χείμαρρο Δόξα, που ρέει σε εκείνη την περιοχή.

Στο κέντρο της λίμνης υπάρχει το εκκλησάκι του Αγίου Φανουρίου, ενώ στην περίμετρο της λίμνης ζουν ελεύθερα άλογα. Κάποια από αυτά έχουν εξημερωθεί και ο επισκέπτης -ειδικά τον χειμώνα- μπορεί να κάνει βόλτα με αυτά.

Η λίμνη Δόξα περιβάλλεται από ένα μεικτό δάσος με έλατα, δρυς, πεύκα και φουντουκιές.

Μπορείτε να περπατήσετε στη στενή λωρίδα γης που βρίσκεται στο κέντρο της (εδώ τα σαββατοκύριακα θα βρείτε πάγκους με παραδοσιακά προϊόντα) μέχρι το εκκλησάκι του Αγίου Φανουρίου. Από τη λίμνη ξεκινάει επίσης μονοπάτι, που περνάει από το ξωκλήσι του Αϊ-Νικόλα και σκαρφαλώνει στην κορυφή της Ντουρντουβάνας.

Αφού περιηγηθούμε και φωτογραφίσουμε την λίμνη, θα ανεβούμε μέχρι το Μοναστήρι Αγίου Γεωργίου Φενεού για γλυκό τριαντάφυλλο και φωτογράφιση της λίμνης από ψηλά.

Η παλαιά μονή ιδρύθηκε τον 14ο αιώνα, αλλά οι πλημμύρες στην περιοχή, ανάγκασαν τους μοναχούς να αναζητήσουν ασφαλέστερη τοποθεσία σε μεγαλύτερο υψόμετρο. Επιγραφή στην είσοδο της νέας μονής μαρτυρεί ότι αυτό έγινε το 1693.

Η μονή αποκαλείται «του Φονιά», από το όνομα του κοντινού χωριού Φονιά. Η λέξη Φονιά ή Φονιάς, πιστεύεται ότι είναι παραφθορά της αρχαίας λέξης Φενεός.

Ευρωστίνη (Ζάχολη) – Ρέμα των Μύλων – Άγιος Γεώργιος Ζάχολης

Συνεχίζουμε για το διαμάντι της Κορινθίας, την Ευρωστίνη (Ζάχολη), έναν τόπο ειδυλλιακό με εξαιρετικό φυσικό περιβάλλον και ομορφιά.

Φθάνοντας στη Ζάχολη θα επισκεφθούμε το Ναό του Αγίου Γεωργίου. Εκεί θα μας υποδεχτεί ο κύριος Χρήστος Πασιόπουλος και θα μας μιλήσει για την ιστορία του δεκαεφτάτρουλου Ναού. Μια ιστορία ξεχωριστή, χαμένη στα χρόνια της Τουρκοκρατίας.

Για φαγητό προτείνεται το “Αρχοντικό της Ζάχολης”, όπου θα μας υποδεχθεί ο Ανδρέας και θα έχουμε την ευκαιρία να γευτούμε εξαιρετικούς μεζέδες, τοπικά φαγητά και γλυκά. Οι συμμετέχοντες στην εκδρομή, μπορούν να γευματίσουν με 10 € ανά άτομο. Το μενού περιλαμβάνει κρύα και ζεστά ορεκτικά, σαλάτα, 3 επιλογές κυρίως πιάτου, κρασί και γλυκό.

Φυσικά από την παρέα μας, δεν θα λείψουν ο χορός και το τραγούδι!!

Όσοι αγαπούν τους περιπάτους, μπορούν να περιπλανηθούν στο μαγευτικό Ρέμα των Μύλων, μια τοποθεσία γεμάτη δέντρα, πλούσια βλάστηση και νερά!
Το τοπίο παρουσιάζει μεγάλο φωτογραφικό ενδιαφέρον, με λεπτομέρειες που αξίζει να καταγραφούν από τον φωτογραφικό φακό!

Αργά το απόγευμα παίρνουμε το δρόμο της επιστροφής προς την Αθήνα.

Πριν την αναχώρηση, όσοι επιθυμούν μπορούν να προμηθευτούν εξαιρετικά τοπικά προϊόντα από το μαγαζί «Τάκος».

Ενήλικες 25,00 ευρώ
Παιδιά έως 12 ετών 18,00 ευρώ

Η τιμή περιλαμβάνει:
Όλες τις μεταφορές με κλιματιζόμενο πούλμαν
Συνοδό εκδρομής
Ξενάγηση στη Μονή Αγίου Γεωργίου του Φονιά
Ξενάγηση στον Άγιο Γεώργιο Ζάχολης

ΔΕΝ περιλαμβάνεται ότι δεν αναφέρεται μέσα στο πρόγραμμα.

ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ: 690 7747 022, (μέχρι εξαντλήσεως θέσεων)
Η θέση επιβεβαιώνεται ΜΟΝΟ με κατάθεση

Όλες οι πληροφορίες της εκδρομής και πώς θα δηλώσεις συμμετοχή εδώ:

https://www.facebook.com/events/331117211077777/

Προηγούμενα Beautiful & Sexy on Valentine's Day: Δελτίο Τύπου
Επόμενα Η Pegneon συνεργάστηκε με το τμήμα Ανθρώπινου Δυναμικού της PepsiCo για τη δημιουργία εκπαίδευσης μέσω ηλεκτρονικού παιχνιδιού.