“Μαρτιά”- Το βραχιολάκι του Θεού Άρη και των Χελιδονιών


Ο Μάρτης ή Μαρτιά είναι το παραδοσιακό βραχιολάκι φτιαγμένο με στριμμένη άσπρο κόκκινη κλωστή και έχει τις ρίζες του στην Αρχαία Ελλάδα. Πιο συγκεκριμένα αναφορά γίνεται στα Ελευσίνια Μυστήρια, όπου οι μυημένοι έδεναν μια κλωστή (την Κρόκη) στο δεξί τους χέρι και το αριστερό τους πόδι. Ο Μάρτης πήρε το όνομα του από το λατινικό όνομα του θεού Άρη (Mars = Άρης). Είναι ο πρώτος μήνας του Ρωμαϊκού ημερολογίου και αντιστοιχεί με τον Ελαφηβολιώνα των Αρχαίων Ελλήνων. Στο Βυζάντιο γιόρταζαν την πρώτη Μαρτίου με σπουδαίες δραστηριότητες.

Ο λαογράφος Λουκάτος αναφέρει ότι τα «χελιδονίσματα» προέρχονται από την αρχαιότητα. Την Πρώτη Μαρτίου οι μικροί έφτιαχναν ένα ομοίωμα χελιδονιού και τραγουδώντας το ανάλογο τραγούδι πήγαιναν από σπίτι σε σπίτι για να μαζέψουν αυγά. Έτσι λοιπόν κ σύμφωνα με το έθιμο, από την 1η ως τις 31 του Μάρτη, τα παιδιά φορούν στον καρπό του χεριού τους τον «Μάρτη» ή «Μαρτιά»…
Η χρήση του σύμφωνα με την παράδοση αφορά κυρίως τα παιδιά και τα προστατεύει από τον ανοιξιάτικο ήλιο που είναι «ύπουλος» έτσι η “Μαρτιά” είναι η υπενθύμιση!

Τα παιδιά βγάζουν την “Μαρτιά” στο τέλος του μήνα και συνηθίζεται να αφήνουν το βραχιολάκι τους πάνω στις τριανταφυλλιές (Rosa) ή σε ένα δέντρο όταν δουν τα πρώτα χελιδόνια, για να το πάρουν τα πουλιά και να χτίσουν τη φωλιά τους….

Για χειροποίητα κοσμήματα ελάτε σε επαφή μαζί μας

Πηγή:έρευνα σε σελίδες του ίντερνετ, μηχανή του χρόνου, βικιπαίδεια..

Προηγούμενα 12o ΕDUCATION FESTIVAL powered by IEK AΛΦΑ & MEDITERRANEAN COLLEGE!
Επόμενα RED WEEK από τη ZeniΘ με 3 μήνες δωρεάν ρεύμα