Νηστίσιμα Τσουρέκια Χωρίς Ζύμωμα


Μια εύκολη και γρήγορη συνταγή για Νηστίσιμα Τσουρέκια Χωρίς Ζύμωμα ή πιο απλά η Vegan εκδοχή των τσουρεκιών, από την αγαπημένη φίλη μας και food blogger Ελπίδα Χαραλαμπίδου και από το blog της.

Είπα να δοκιμάσω κάτι καινούργιο για εσάς, ξέρετε από αυτά που σας αρέσουν τα εύκολα. Έτσι σας έχω πανεύκολα Νηστίσιμα Τσουρέκια και είμαι σίγουρη ότι θα τα φτιάχνετε συνέχεια. Τα υλικά τα έχετε όλοι στο σπίτι, είναι πολύ οικονομικά γι αυτό να τα φτιάξετε αμέσως.

Έχω στο μυαλό μου να σας φτιάξω διάφορα με αυτή την ζύμη(αφού με ξέρετε).Πάμε στην κουζίνα μου βάζω καφέ και θα φτιάξουμε παρέα τσουρεκάκια πορτοκαλιού.

ΥΛΙΚΑ

Για τη ζύμη

500 γρ χλιαρό νερό

260 γρ ηλιέλαιο

250 γρ πολτό πορτοκαλιού

450-500 γρ ζάχαρη

50 γρ νωπή μαγιά

1 κ.σ κακουλέ

1 κ.σ μαχλέπι

1/2 κ.σ κοφτή αλάτι

1 κ.γ υγρή βανίλια

1 κ.σ κοφτή μπεικιν πάουντερ

1300 γρ αλεύρι περίπου για τσουρέκια (ανάλογα το αλεύρι)

Για την επάλειψη

2 κ.σ ζάχαρη καστανή

2 κ.σ νερό

σουσάμι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βάζουμε στο μούλτι και πολτοποιούμε τα πορτοκάλια,εγώ έβαλα δύο. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το νερό-ηλιέλαιο-πορτοκάλι να είναι χλιαρά. Κατεβάζουμε από την φωτιά και ελέγχουμε να είναι χλιαρό και όχι καυτό. Προσθέτουμε την μαγιά και την ζάχαρη και ανακατεύουμε να διαλυθεί καλά. Συνεχίζουμε και προσθέτουμε στο μείγμα τα μυρωδικά και λίγο λίγο το αλεύρι. Ανακατεύουμε με ένα ξύλινο κουτάλι η μια μαρίζα μέχρι να καθαρίσει το μπολ. Μόλις ξεκολλήσει η ζύμη από τα τοιχώματα απλά την διπλώνουμε και την σκεπάζουμε και την αφήνουμε να φουσκώσει μέχρι να γίνει τριπλάσια.

Εγώ ζεσταίνω τον φούρνο και την αφήνω εκεί, σε 1 ώρα περίπου είναι έτοιμη. Μόλις φουσκώσει η ζύμη, την διπλώνουμε να ξεφουσκώσει και συνεχίζουμε. Λαδώνουμε τον πάγκο μας και αδειάζουμε την ζύμη, λαδώνουμε και τα χέρια μας, χωρίζουμε και πλάθουμε όπως θέλουμε τα τσουρέκια μας, μικρά η μεγάλα. Τα αραδιάζομαι σε λαμαρίνες με λαδόκολλα και σκεπάζουμε να φουσκώσουν. Ο χλιαρός φούρνος πάλι βοηθάει πολύ, μετά από 40 λεπτά περίπου είναι έτοιμα.

Περνάμε τα τσουρέκια με ζαχαρόνερο και πασπαλίζουμε με σουσάμι. Ψήνουμε στους 170 βαθμούς, ανάλογα το μέγεθος τα μεγάλα 25-30 λεπτά και τα μικρά όπως τα δικά μου θέλουν 10-15 λεπτά, μη τα παρά ψήσετε.

Μικρά μυστικά !

Πάντα λέω περίπου στο αλεύρι, γι αυτό να το προσθέσετε σταδιακά ίσως πάρει περισσότερο, ίσως λιγότερο το κάθε αλεύρι διαφέρει.

Μπορείτε όταν τα βγάλετε από τον φούρνο, να τα αλείψετε με μαρμελάδα, δοκιμάστε μαρμελάδα τριαντάφυλλο.

Ζεσταίνω την μαρμελάδα με 1 κ.σ νερό και τα αλείφω ζεστά.

Τα πορτοκάλια πρέπει να είναι ακέρωτα γιατί τα βάζουμε ολόκληρα.

Μόλις ψηθούν και κρυώσουν, τα τυλίγουμε σε μεμβράνη να μείνουν μαλακά.

Αν θέλετε τα περιχύνετε με γλάσο πορτοκαλιού ή κουβερτούρα.

Μπορείτε να τα γεμίσετε αφού ψηθούν, με την αγαπημένη σας μαρμελάδα ή με σοκολατένιο η απλό ταχίνι ή με νηστίσιμη πραλίνα.

Previous Ντουλάπα ώρα μηδέν
Next Μηλόπιτα στο τηγάνι