Οι ποικιλίες του καφέ


Οι βασικότερες ποικιλίες καφέ που κυκλοφορούν στην αγορά για την παρασκευή των διάφορων ειδών ροφημάτων είναι δύο, ο Arabica και ο Robusta. Παρόλα αυτά υπάρχουν και κάποιες πιο ιδιαίτερες ποικιλίες οι οποίες όμως δεν χρησιμοποιούνται ευρέως. Αναλόγως της χώρας προέλευσης και της περιοχής καλλιέργειας ή κάθε ποικιλία έχει και διαφορετικά χαρακτηριστικά όσον αφορά τη γεύση, το άρωμα, την οξύτητα κλπ.

Η αρχαιότερη ποικιλία καφέ είναι η Arabica, παρόλο που το όνομα της παραπέμπει στην Αραβική χερσόνησο αυτή η ποικιλία καφέ προέρχεται από την Αφρική και συγκεκριμένα από την Αιθιοπία αλλά πρωτοκαλλιεργήθηκε συστηματικά στην Αραβική χερσόνησο. Σήμερα σχεδόν το 80% της παραγωγής καφέ αφορά την ποικιλία Arabica η οποία ευδοκιμεί καλύτερα σε μεγάλο υψόμετρο. Η γεύση της συγκεκριμένης ποικιλίας είναι πιο ραφινάτη και πιο αρωματική ενώ είναι ποικιλία υψηλής ποιότητας με χαμηλή περιεκτικότητα σε καφεΐνη.

Η ποικιλία Robusta είναι πολύ ανθεκτικότερη σε σχέση με την Arabica και έχει μεγαλύτερη ποσότητα καφεΐνης. Ευδοκιμεί σε χαμηλότερα υψόμετρα και η γεύση της είναι πιο σκληρή έχει όμως τη δυνατότητα να προσαρμόζεται σε περισσότερα κλίματα, Χρησιμοποιείται συνήθως σε ανάμειξη με την Arabica για την Παρασκευή χαρμανιών.

Οι κυριότερες χώρες παραγωγής καφέ είναι:

Βραζιλία: Είναι η σημαντικότερη και πρώτη στην παγκόσμια αγορά καφέ. Παράγει κυρίως Arabica ενώ μια από τις καλύτερες ποικιλίες Arabica που παράγει είναι το Santos,το οποίο χρησιμοποιούμε στο χαρμάνι του Ελληνικού καφέ μας. Ο καφές της Βραζιλίας χαρακτηρίζεται από την ήπια οξύτητα, τη γλυκιά γεύση και το ισορροπημένο άρωμα.

Βιετνάμ: Όσο περίεργο και αν ακούγεται, είναι η δεύτερη σε παραγωγή καφέ χώρα. Κυρίως παράγει υψηλής ποιότητας καφέ Robusta.

Κολομβία: Παράγει κυρίως Arabica και συγκεκριμένα τις ποικιλίες excelsior και supremo και χαρακτηρίζονται από την ήπια οξύτητα και το πλούσιο άρωμα τους.

Κόστα Ρίκα: Παράγει καφέ με έντονη και πλούσια γεύση και είναι πάρα πολύ δυνατός.

Κένυα: Παράγει άριστης ποιότητας καφέ Arabica και θεωρείται από τους καλύτερους παγκοσμίως, χαρακτηρίζεται από την πολύ γλυκιά γεύση και το έντονο άρωμα.

Ινδία: Παράγει από τους πλέον αρωματικούς καφέδες Robusta.

Τζαμάικα: Παράγει υψηλής ποιότητας αλλά σε μικρές ποσότητες καφέ. Πιο γνωστός είναι ο Blue Mountain, μια από τις ακριβότερες ποικιλίες με πλούσια γεύση και άρωμα.

Αιθιοπία: Η χώρα του Arabica έχει ποικιλίες που χαρακτηρίζονται από τη πλούσια εξωτική γεύση, το πικάντικο άρωμα και την έντονη οξύτητα. Η καλύτερη ποικιλία της Αιθιοπίας είναι ο Harrar ενώ επίσης πολύ υψηλής ποιότητας είναι και οι Sidamo και Djimmah.

Καλή σας απόλαυση !

Για περισσότερες πληροφορίες στο site μας

Προηγούμενα Ο Ελληνικός καφές
Επόμενα Μυστικά του feng-sui