Προβολή του ιστορικού ντοκιμαντέρ «Αναζητώντας το χρυσάφι του χρόνου»


Την Παρασκευή 19 Ιουνίου και ώρα 21:00 παρουσιάζεται στον θερινό κινηματογράφο «Ελληνίς» το ιστορικό ντοκιμαντέρ του Τάσου Κατσαρού «Αναζητώντας το χρυσάφι του χρόνου».

Το ντοκιμαντέρ αναφέρεται στην κατοχική περίοδο από τους Γερμανούς (1941-1944), στην πόλη της Θεσσαλονίκης, θέτοντας ερωτήματα στη σημερινή πραγματικότητα. Η ταινία ολοκληρώθηκε το 2018 και βασίστηκε στοβιβλίοτου Τάσου Κατσαρού «Οι αντάρτες δεν προσκυνούν, μάχες του ΕΛΑΣ και της ΟΠΛΑ στην κατεχόμενη Θεσσαλονίκη», που εκδόθηκε από τον εκδοτικό οίκο «Διάδοση». Ο τίτλος του ντοκιμαντέρ είναι εμπνευσμένος από μία ρήση του υπερρεαλιστή ΑντρέΜπρετόν, η οποία αναγράφεται στο μνήμα του.

Η ταινία δημιουργήθηκε με το σκεπτικό της διατήρησης και διάδοσης της ιστορικής μνήμης απέναντι στη λήθη που επιχειρείται τα τελευταία χρόνια από τους ιδεολογικούς μηχανισμούς της κυρίαρχης τάξης.

Λίγα λόγια για το ντοκιμαντέρ

Η ταινία ξεκινά με μία αναφορά στις οικονομικές κρίσεις, κυρίως αυτή του 1929 που οδήγησε στο Β ́ Παγκόσμιο Πόλεμο, και φτάνει μέχρι την κοινωνική κατάσταση στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, λίγο πριν από αυτόν. Στη συνέχεια περνάει στο κυρίως θέμα πουείναι η γερμανική κατοχή στη Θεσσαλονίκη (πείνα, θάνατοι, συσσίτια, ομάδες αντίστασης, τάγματα ασφαλείας, απελευθέρωση) και εξετάζει τα σημαντικότερα ιστορικά γεγονότα που διαδραματίστηκαν στην πόλη εκείνη την εποχή, επισημαίνοντας το ήθος των ανθρώπων και τη σημαντική παρακαταθήκη που άφησαν όσοι αγωνίστηκαν για έναν καλύτερο κόσμο.

Επιπλέον, υπάρχει μία σύντομη αναφορά στη μεταπολεμική περίοδο και το ντοκιμαντέρ κλείνει με τη σημερινή κοινωνικήπραγματικότητα, αφήνοντας ανοιχτά ερωτήματα για το σήμερα και το αύριο.

Κατά τη διάρκεια της ταινίας παρουσιάζονται συνεντεύξεις με έντεκα ανθρώπους, οι οποίοι ανήκουν και στις δύο πολιτικές πλευρές, έδρασαν εκείνη την κρίσιμη περίοδο της νεότερης ελληνικής ιστορίας και άφησαν το δικό τους αποτύπωμα. Παράλληλα, οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ένα πλούσιο καισπάνιο φωτογραφικό υλικό, αλλά και βίντεο της κατοχικής περιόδου.

Την σκηνοθεσία και την ιστορική έρευνα έκανε ο Τάσος Κατσαρός, το μοντάζ, τον ήχο και την παραγωγή υπογράφει ο Μανώλης Λαγουδάκης, ενώ τη φωτογραφία ο Γιάννης Τσιτσίμης.

Πληροφορίες:
Θερινός κινηματογράφος «Ελληνίς»

Λεωφόρο Στρατού 11, Θεσσαλονίκη

Τηλέφωνο: 2310/292.304

Γενική είσοδος: 5 ευρώ

Facebookpage: https://www.facebook.com/%CE%91%CE%BD%CE%B1%CE%B6%CE%B7%CF% 84%CF%8E%CE%BD%CF%84%CE%B1%CF%82-%CF%84%CE%BF- %CF%87%CF%81%CF%85%CF%83%CE%AC%CF%86%CE%B9- %CF%84%CE%BF%CF%85- %CF%87%CF%81%CF%8C%CE%BD%CE%BF%CF%85-111285990456545/

Προηγούμενα Οι άνεργοι του σήμερα, οι προγραμματιστές του αύριο
Επόμενα Sorbet με ΘΕΟΝΗ για 2η χρονιά στα Fresh Patisserie!