Θυμάρι το βότανο του καλοκαιριού


Το θυμάρι είναι ένα αρωματικό φυτό, ιθαγενές της Μεσογείου. Είναι θάμνος που φτάνει σε ύψος τα 40 εκατοστά και αγαπάει τον ήλιο και τα αμμώδη εδάφη, γι αυτό και συναντάται πολύ συχνά στην νησιωτική Ελλάδα. Το θυμάρι έχει μωβ άνθη, τα οποία προσελκύουν τις μέλισσες οι οποίες παράγουν ένα από τα καλύτερα και πιο αρωματικά ανθόμελα, το θυμαρίσιο.

Όσον αφορά την ονομασία του υπάρχουν διάφορες εκδοχές, η κυριότερη είναι ότι προέρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη «θύω», που σημαίνει θυσιάζω, καθότι το χρησιμοποιούσαν ως θυμίαμα στην Αρχαία Ελλάδα.

Υπάρχουν πάνω από 200 είδη θυμαριού καθώς και υβρίδια τα οποία αναπτύχθηκαν με τα χρόνια. Τα πιο κοινά είδη είναι το Thymus Vulgaris, το κοινό θυμάρι που ξέρουμε καθώς και το Thymus Citriodorus, που είναι γνωστό και ως Λεμονοθύμαρο, λόγω του αρώματος του και είναι από τα αγαπημένα της Κρητικής κουζίνας.

Το θυμάρι εκτός από την Ελληνική κουζίνα χρησιμοποιείται πάρα πολύ και στην Γαλλική αλλά και στην κουζίνα της Μέσης Ανατολής, όπου είναι και βασικό συστατικό του μείγματος Ζαατάρ.

Οι Αρχαίοι Έλληνες και οι Σουμέριοι το χρησιμοποιούσαν ως απολυμαντικό και αντισηπτικό, ενώ ο Διοσκουρίδης αναφέρει τις θεραπευτικές του ιδιότητες σε συγγράμματα του. Επίσης στην Αρχαία Ελλάδα το χρησιμοποιούσαν ως θυμίαμα στους ναούς και θεωρούνταν και σύμβολο θάρρους, μια αντίληψη η οποία συνεχίστηκε μέχρι και το Μεσαίωνα.

Από το θυμάρι χρησιμοποιούμε τα φύλλα του τα οποία έχουν πράσινο χρώμα ενώ η γεύση του είναι ζεστή και πικάντικη. Οι κύριες χώρες παραγωγής του εκτός από την Ελλάδα είναι σχεδόν όλες οι χώρες της Μεσογειακής λεκάνης.

Το θυμάρι χρησιμοποιείται και δίνει εκπληκτική γεύση στις σάλτσες ντομάτας και στο ελαιόλαδο. Ενώ μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε στα ψητά και στα μανιτάρια τα οποία σίγουρα θα τα απογειώσει. Και φυσικά είναι απαραίτητο συστατικό για ψητή φέτα και τυρόπιτα.

Συνδυάζετε άριστα βασιλικό, μαντζουράνα, μέντα, ρίγανη.

Όλα αυτά τα υπέροχα μπαχαρικά μπορείτε να τα βρείτε στο παντοπωλείο  ῾Σέσουλα

Προηγούμενα Σκουλαρίκια – Το πιο Hot Αξεσουάρ της Φετινής Καλοκαιρινής Σεζόν
Επόμενα Βοτανα τα αρχαια μυστικα της φυσης