10 πράγματα που θα κάνουν το μωράκι σας να αγαπήσει την ώρα του ύπνου


Όλοι γνωρίζουμε ότι ο ποιοτικός ύπνος είναι σημαντικός για την υγεία και ευεξία, την ανάπτυξη του εγκεφάλου και τη συμπεριφορά των παιδιών, ωστόσο είναι αλήθεια ότι, όταν έρχεται η ώρα του ύπνου, τα παιδιά στην προσχολική ηλικία θέλουν είτε να περάσουν περισσότερο χρόνο μαζί σας είτε να διεκδικήσουν την ανεξαρτησία τους (ή και τα δύο). Σε καμία περίπτωση πάντως δεν θέλουν να πέσουν για ύπνο! Οι παρακάτω συμβουλές θα σας βοηθήσουν να μετατρέψετε την ώρα του ύπνου από μια αγχωτική εμπειρία στο πιο όμορφο κλείσιμο για την ημέρα τους.

1. Σταθερό ωράριο ύπνου

Το σταθερό ωράριο συμβάλλει στην ανάπτυξη και βελτιώνει τη συμπεριφορά του παιδιού. Καθορίστε την ώρα του ύπνου και του ξυπνήματος με βάση το πότε νυστάζει το παιδί και το πότε ξυπνά από μόνο του, και τηρείτε αυτό το πρόγραμμα 365 ημέρες τον χρόνο.

2. Φτιάξτε ένα ζεστό περιβάλλον στο υπνοδωμάτιο

Οι άνετες πιτζαμούλες, οι μαλακές κουβερτούλες και το τακτοποιημένο δωμάτιο βοηθάνε. Η θερμοκρασία του σώματος πέφτει όταν κοιμόμαστε, οπότε μπορείτε να βάλετε ανεμιστήρα (που καλύπτει και τους άλλους εξωτερικούς θορύβους) ή να ανοίξετε ένα παράθυρο. Μπορείτε να επιστρέψετε αργότερα για να ελέγξετε αν η θερμοκρασία στο δωμάτιο είναι καλή.

3. Καθιερώστε μια ρουτίνα ύπνου

Η ρουτίνα προετοιμασίας θα βοηθήσει το παιδί να καταλάβει ότι η ημέρα φτάνει στο τέλος της και ήρθε η ώρα για ύπνο. Θα ήταν καλό όλη η διαδικασία (μπάνιο-πιτζάμες-δόντια-παραμύθι) να κυλάει ρολόι σε καθημερινή βάση. Με τον καιρό, η διαδικασία αυτή θα κάνει το παιδί να νυστάζει και να θέλει να πέσει για ύπνο.

4. Δώστε του ελευθερία επιλογής

Στα παιδιά αρέσει να νιώθουν ανεξάρτητα, οπότε μπορείτε να του προσφέρετε δύο επιλογές κάθε φορά, π.χ. «τις ροζ ή τις λιλά πιτζάμες;», «το παραμύθι με το αρκουδάκι ή με το τσίρκο;». Το παιδί έχει την ελευθερία της επιλογής, αλλά φυσικά εσείς καθορίζετε ποιες είναι οι επιλογές.

5. Κάντε την ώρα του ύπνου διασκεδαστική

Προσπαθήστε να κάνετε κάθε στάδιο της ρουτίνας διασκεδαστικό ώστε το παιδί να μην μπορεί να προβάλει αντιστάσεις. Για παράδειγμα, το βούρτσισμα των δοντιών γίνεται πιο συναρπαστικό όταν χρησιμοποιεί την ηλεκτρική οδοντόβουρτσα Oral-B Stages Power με ενσωματωμένο χρονόμετρο.

6. Πείτε όχι στις καθυστερήσεις

Πολλές φορές τα παιδιά βρίσκουν τρόπους για να καθυστερήσουν την ώρα του ύπνου, όπως π.χ. ζητούν νερό, μια ακόμη αγκαλίτσα, κι άλλο παραμύθι. Προνοήστε βάζοντας από πριν ένα ποτήρι νερό στο κομοδίνο, κάνοντάς του μια αγκαλίτσα και δηλώνοντας ότι θα διαβάσετε μόνο ένα παραμύθι.

7. Μιλήστε για την ημέρα που πέρασε

Συζητήστε για όλα αυτά που συνέβησαν μέσα στην ημέρα – έτσι, θα ενθαρρύνετε το παιδί να μοιραστεί μαζί σας τις εμπειρίες του, να επεξεργαστεί τα γεγονότα της ημέρας και να χαλαρώσει.

8. Ενθαρρύνετε το παιδί να αποκοιμηθεί μόνο του

Όταν τελειώσει το παραμύθι και το φιλήσετε για καληνύχτα, πείτε του να μείνει στο κρεβάτι για να προσπαθήσει να κοιμηθεί και ότι θα επιστρέψετε σε πέντε λεπτά να δείτε πώς είναι. Διαβεβαιώστε το ότι θα είστε δίπλα αν χρειαστεί κάτι.

9. Βοηθήστε το να ξεπεράσει τους φόβους του

Αν το παιδί σας φοβάται να κοιμηθεί μόνο του ή ξυπνάει μέσα στη νύχτα φοβισμένο, προσπαθήστε να το βάλετε να σκεφτεί από άλλη οπτική. Έτσι θα μάθει να ελέγχει τη φαντασία του. Πείτε του να σκεφτεί ότι το φοβερό και τρομερό φάντασμα σκοντάφτει σε μια μπανανόφλουδα.

10. Δώστε του κάτι να αγκαλιάσει

Το να σας αποχωρίζεται το βράδυ μπορεί να φέρει αναστάτωση στο παιδί, οπότε μπορείτε να του δώσετε κάτι για να αγκαλιάσει, όπως ένα αρκουδάκι ή ένα πανάκι αγκαλιάς που μυρίζει όπως εσείς. Σύμφωνα με έρευνες, αυτό μειώνει σημαντικά τους νυχτερινούς φόβους των παιδιών.

Προηγούμενα Κρατήστε το μωρό σας στεγνό, καθαρό και χωρίς κλάματα
Επόμενα Σεμινάριο εξ’ αποστάσεως: Αποτοξίνωση του οργανισμού και βότανα