Ποιά είναι η σημασία ενός υγιούς ήπατος-λιπώδες ήπαρ

Vimeo video is also supported

To συκώτι αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα όργανα του ανθρωπίνου σώματος καθώς επιτελεί πλήθος από αποτοξινωτικές και μεταβολικές διεργασίες.

Πιο συγκεκριμένα :

Παράγει την χοληστερίνη,απαραίτητο δομικό υλικό όλων των κυττάρων,ορμονών και της χολής.
Παρασκευάζει αμινοξέα και πρωτεΐνες και άλλες ορμόνες
Ανακυκλώνει τις πρωτεΐνες και το σίδηρο
Αποθηκεύει βιταμίνες και άλλες θρεπτικές ουσίες
Παίρνει μέρος στον μεταβολισμό υδατανθράκων, πρωτεΐνών,λίπους
Διασπάει το αλκοόλ
Αποτοξινώνει το αίμα από επιβλαβέις ουσίες όπως βακτήρια,παράσιτα,
κατεστραμμένα κύτταρα και χημικές ουσίες των φαρμάκων
Παράγει χολή η οποία βοηθάει στην πέψη
Για όλους τους παραπάνω λόγους γίνεται κατανοητό πόσο σημαντικό είναι να διατηρούμε το συκώτι μας σε υγιή κατάσταση. Αν για παράδειγμα λόγω κακής διατροφής επιβαρυνθεί η λειτουργία του ήπατος και ελαττωθεί η παραγωγή της χολής τότε αυτομάτως δεν θα μπορεί να απορροφηθεί και το λίπος με αποτέλεσμα να μην μπορεί να αφομειωθεί επίσης ούτε και το ασβέστιο. Έτσι πολλά περιστατικά οστεοπόρωσης οφείλονται στην ουσία στην μη έκκριση χολής από το συκώτι. Η χολή ακόμη βοηθάει και στον καθαρισμό του εντέρου καθώς διεγείρει τον περισταλτισμό του και έτσι ευθύνεται για την υγιή και τακτική αφόδευση.

Επίσης όταν το ήπαρ περιέλθει σε συμφόρηση,με επακόλουθο την μερικη απόφραξη των χοληδόχων πόρων του, πλήθος άλλων συμπτωμάτων μπορεί να εμφανιστούν όπως: Πεπτικές διαταραχές, μετεωρισμός,αύξηση χοληστερίνης, ναυτία, ηπατικοί σπίλοι, οστεοπόρωση,παθήσεις προστάτη κτλ.

Ο όρος λιπώδες ήπαρ περιγράφει μια κατάσταση κατά την οποία συσσωρεύεται λίπος στα ηπατικά κύτταρα μέσω της διαδικασίας της στεάτωσης. Τα αίτια είναι κυρίως η κακή διατροφή και συνήθως εμφανίζεται σε άτομα που κάνουν υπερβολική χρήση αλκοόλ ή είναι παχύσαρκα, επίσης μπορεί να σχετίζεται με άλλες ασθένειες που επηρεάζουν το μεταβολισμό του λίπους. Αυτή η συσσώρευση λίπους μπορεί να συνοδεύεται από μια προοδευτική φλεγμονή του ήπατος που ονομάζεται στεατοηπατίτιδα. Στον υπέρηχο απεικονίζεται ένα ήπαρ σχεδόν λευκό, ενώ θα έπρεπε να είναι μαύρο, το οποίο υποδηλώνει και την ύπαρξη λίθων στους χοληδόχους πόρους του ήπατος.

Το λιπώδες ήπαρ είναι μια κατάσταση αναστρέψιμη και σε αυτό συμβάλει η σωστή διατροφή και η απώλεια βάρους.

Πιο συγκεκριμένα θα πρέπει :

Να αποφεύγουμε

την κατανάλωση αλκοόλ, τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες (ψωμί, γλυκά, μπισκότα), τη ζάχαρη, τα τηγανητά και επεξεργασμένα τρόφιμα, τα γαλακτοκομικά, το κρέας, τα φάρμακα (αν δεν υπάρχει ανάγκη )

Να προτιμάμε:

ωμά φρούτα – λαχανικά και να πίνουμε αρκετό νερό.

Στην αναστροφή της πάθησης βοηθάει η λήψη γαΐδουράγκαθου, καθώς έχει την ιδιότητα να αναπλάθει τα ηπατικά κύτταρα, το ginseng και τα Ω3 λιπαρά οξέα.

Προηγούμενα Βοτανα τα αρχαια μυστικα της φυσης
Επόμενα Κοράλλι – Ο Θαλάσσιος Οργανικός Λίθος Γένους Θηλυκού